Felsőnyárád
   
 
  Településről
 
Képviselő-testület
Bizottságok
Testületi ülések
Nemzetiségi Önkormányzat(ok)
Rendeletek
Határozatok
Rendezési terv
Gazdálkodás (üvegzseb)
Önkormányzati dokumentumok
Polgármesteri intézkedések
Közbeszerzések
Statisztikai adatok
Hírek
Hirdetmények
Partnerségi egyeztetés
Választási információk
 
Ügyfélfogadás
Szervezeti egységek
Ügykörök
Telefonszámok
E-mail címek
Nyomtatványok
Szabályzatok
Pályázatok
 
Óvodák
Általános iskolák
Közintézmények
Sportklubok
 
Egészségügyi ellátások
Településről
Településfotók
Településtérkép
Cégkatalógus
További információk a településről
 

Magyar / Deutsch / English

A község a Putnoki – dombság kistáján található, talaja harmadidőszaki üledékeken képződött, agyagos vályogmechanikai összetételű, agyagbemosódásos barna erdőtalaj. Természeti adottságai a mezőgazdasághoz kedvezőtlenek. Környezetében jelentős az erdők aránya, míg a községen átfolyik a Szuha - patak
A település neve 1299-ben fordult elő egy oklevélben, ekkor Nyaraghként említették. Neve személynévből ered. Egyháza már a XIV. században fennállt, a felsőborsodi esperesség al-, majd főesperesség volt. A község a Vadásziak birtoka volt, míg hűtlenségük miatt Zsigmond király a Perényieknek nem adományozta. A Perényiek Szent János tiszteletére pálos kolostort emeltek itt. Ekkoriban a település Csorbakő várának tartozéka volt. A várral együtt a XV. században a Bebek család birtokába került, nevét ezután már Nyaradnak írták. Jelentősebb földesurai voltak (a Bebeken kívül) a Delyek, a Herencsényiek, zálogjogon a Monaki és a Keczer család, a XVII. században Sennyei Péter, majd később Csatóházi Móré istván 1650-ben Sigray János és Farkas András nyert itt birtokot. Ekkor még a szádvári kapitány, Görgey János is vásárolt egy részt, a következő században, pedig a Máriássyak is földesurak lettek. A XVI. Században a település török hódoltság alá került. Ugyancsak ebben a században vált reformátussá, 1576-ban már önálló egyházzal rendelkezet. Lerombolt templomát 1678-ban vármegyei segítséggel újítatta fel. A század első felében területéhez tartozott Bódy-telep, a Mánik-telep, a Bódy-tanya és a Kisházy tanya.
A XX. század második felében a lélekszám folyamatosan emelkedett, egészen 1980-ig. Akkortól a lassú csökkenés elsődleges oka a munkalehetőségek beszűkülése, illetve a környező nagyobb települések elszívó ereje.

***

Das Dorf liegt in der kleinen Region des Hügels von Putnok. Das Dorf ist überwiegend von Eichenwäldern umgeben, in denen man alle in unserem Land lebenden Wildtiere findet. Man hört von seinem Namen zuerst 1299, damals wird erst als Naragh erwähnt, was aus dem ehemaligen Namen der Pappel stammt. In den umliegenden Kohlenlagern befindet sich der bedeutendste Kohlenbau des Beckens, der Schwarztaler Bau.

***

Felsőnyárád lies in the Putnok hills. The village is lined by mostly oak forests and there, all the native big games can be found. We meet its name first in 1299, mentioned as Naragh from the ancient name of poplar. One of the most significant mining – the black valley mining – has been settled on the surrounding coal layers.

 
   
| Belépés | Copyright