Mucsony
   
 
  Településről
 
Képviselő-testület
Bizottságok
Testületi ülések
Rendeletek
Határozatok
Rendezési terv
Gazdálkodás (üvegzseb)
Önkormányzati dokumentumok
Közbeszerzések
Statisztikai adatok
Hírek
Hirdetmények
Partnerségi egyeztetés
Választási információk
 
Ügyfélfogadás
Szervezeti egységek
Ügykörök
Telefonszámok
E-mail címek
Nyomtatványok
Szabályzatok
Pályázatok
 
Óvodák
Általános iskolák
Közintézmények
Sportklubok
 
Egészségügyi ellátások
Településről
Településfotók
Településtérkép
Cégkatalógus
További információk a településről
 

Magyar / Deutsch / English

A község B-AZ megye középső részén, Kazincbarcikától 4 km-re, észak felé fekszik. Vasúton és közúton is megközelíthető, a 26-os főútról Kazincbarcikánál letérve, vagy a 27-es főút Sajószentpéter és Edelény közti szakaszáról. A Sajó-völgy települése, határában folyik a Szuha-patak.
A természeti adottságok a mezőgazdasági területhasznosítás számára csak igen mérsékelten kedvezőek, a kirándulóturizmus számára vonzerőt jelentenek a kultúrtörténeti érdekességként számon tartott népi lakóházak.
Területe a régészeti leletek szerint már évezredek óta lakott volt, kelták, szkíták, szarmaták, avarok telepedtek le ezen a vidéken. Első írásos említését a Váradi Regestrumban találjuk 1219-ből, ahol Mulchun alakban fordul elő. Ekkor a borsodi vár tartozéka volt és várjobbányok lakták, később a Ráthold nemzettség Birtoka lett.
1241-ben a tatár pusztítás áldozatául esett, amelyet bizonyít, hogy 1909-ben ásatásokat folytattak itt. Ennek során megtalálták azt a tömegsírt, amelybe legyilkolt magyarokat temettek.A XVIII. században tótok és görög katolikus rutének települtek be, ami megváltoztatta a település addigi felekezeti összetételét. Az 1830-as években épült fel görög katolikus temploma, melynek belső díszei közül kiemelkedik a XVII. századi, vászonra festett istenszülő kép, a XVIII. századi Szentháromságkép, és Miklóssy József ikonosztáza. A falu helytörténeti múzeuma a ruszin közösség tárgyi emlékeit mutatja be. Mucsony az ország egyik görög katolikus központja.

A XIV. században már megvolt egyháza, amely pápai tizedet fizetett, s a pápai tizedjegyzékekben Moshan, Mochó, Mothnuch alakban jegyezték fel a nevét. A Kaplyai és a Putnoki család is igény tartott egyes részeire, majd a Ráthold nemzetség egyes családjai között is ellentét volt tapasztalható a birtoklás kérdéseiben (a Felediek és a Lórántffyak között), de a Babekok is arra törekedtek, hogy lehasítsanak egy-egy részt a határból, ezzel is gyarapítva saját eddigi uralmukat.

Megviselték a községet a kuruc kor mozgalmai is, 1711-ben ismét pusztaként említik. Az üresen maradt telekre tótok települtek, majd a görög katolikus vallású rutének érkeztek, ennek következtében a mucsonyi református egyház elsorvadt és hívei felszívódtak, a görög katolikus egyházba.
Nagy tűzvész sújtotta a szépen fejlődő községet 1878-ban. Ekkor az épületek egy része teljesen elhamvadt.

***

Die Groβgemeinde befindet sich nördlich vom Fluss Sajó, am Bach Szuha. Ihr Gebiet war bereits seit Jahrtausenden nach den archäologischen Funden bewohnt. Kelten, Szythen, Sarmaten, Avaren siedelten sich in dieser Region an. Das erste schriftliche Andenken stammt aus dem Jahre 1912. In den Jahren von 1830 wurde ihre griechisch-katholische Kirche gebaut.

***

Mucsony is situated along the coast of the Stream Szuha, North of the River Sajó. According to archeological finds, Celtics, Scythians, Sarmatians and Avars lived at the territory of this large village for thousands of years. Its first written sources have mentioned the village in 1219. The village’s Greek Catholic church was built in the 1830’s.

 
   
| Belépés | Copyright