Dövény
   
 
  Településről
 
Képviselő-testület
Bizottságok
Testületi ülések
Rendeletek
Határozatok
Rendezési terv
Gazdálkodás (üvegzseb)
Önkormányzati dokumentumok
Közbeszerzések
Statisztikai adatok
Hírek
Hirdetmények
Partnerségi egyeztetés
Választási információk
 
Ügyfélfogadás
Szervezeti egységek
Ügykörök
Telefonszámok
E-mail címek
Nyomtatványok
Szabályzatok
Pályázatok
 
Óvodák
Közintézmények
Sportklubok
 
Egészségügyi ellátások
Településről
Településfotók
Településtérkép
Cégkatalógus
További információk a településről
 

Magyar / Deutsch / English

Dövény község a kistérség északnyugati részében, a Szuha-patak völgyében tölgyerdők veszik körül. Fekvése, természeti környezete elsősorban a csendet, nyugalmat kedvelők számára lehet alkalmas pihenőhely - közel a magyar-szlovák határhoz.
A település a Putnoki-dombság kistáján épült fel, amely 200- 400 m tengerszint feletti magasságú, déli-, dél-keleti csapású völgyekkel felszabdalt medencedombság. Természetes növényzete a Sajó-völgyivel egyezik meg Vízgazdálkodását a gyenge vízvezető és az erős víztartó képesség jellemzi. Természetes növényzete a Sajó-völgyivel egyezik meg, döntőek a különféle tölgyesek. Jellemzőek a magaskórós társulások. Az erdészetileg hasznosított területeken többnyire keménylombú erdők találhatók. A mezőgazdasági termelés fő növényei: búza, kukorica, cukorrépa, káposzta. Összességében azonban a természeti adottságok az intenzív mezőgazdaság megteremtéséhez kedvezőtlenek. Természeti környezetének kiaknázásával ideális üdülőhely lehetne.

A települést először a XIV. században említik történelmi források, mint a Rátót nemzetség családjainak birtokát. Fejlett szőlő-kultúra és bortermelés volt a falu gazdaságának alapja, melyet azonban előbb jégverés, majd a törökök dúlása tett tönkre, s nem sikerült arányaiban helyreállítani. A község híres volt a bortermeléséről, azonban előbb az 1572. évi nagy jégverés tette tönkre, majd a török pusztítás. 1580-ban mint puszta helyet említették az összeírásokban. A XVII. században a már újjáépült településeken – többek között – a Rákócziak, a Széchyek is birtokot szereztek. A reformáció jelentősen hatott, 1611-ben önálló egyházzá lett. A templomot – az időközben elszenvedett pusztítások miatt – 1707-ben jelentősen felújították. Később a katolicizmus ismét előretört és többségre tett szert.

A XX. század első felében a vallási megoszlásnak megfelelően a római katolikus és a református egyház tartott fenn 1-1 elemi iskolát, valamint saját templomot. Ekkoriban a lakosság főként mezőgazdaságból élt, terményeiket a helyi darálómalomban őrölhették.

A XX. század végére a lélekszám lényegesen visszaesett. A lakosság elöregedését sikerült megakadályozni, növekedésben van a gyerekek születésének száma. Éppen ezért óvoda és általános iskola is működik. A munkanélküliek aránya ugyan elmarad a megyei átlagtól, de az aktív lakossághoz képest jelentős. A környező keménylombú erdőket az erdőgazdálkodás hasznosítja.

***

Die Gemeinde ist von Eichenwäldern umgeben im Tal des Bachs Szuha. Ihre Lage und Umgebung ist ein geeigneter Erholungsort vor allem für diejenige, die die Ruhe bevorzugen. Das Dorf wird zuerst im 16. Jahrhundert von geschichtlichen Quellen erwähnt, wie das Gut der Familien des Stammes Rátót.

***

Dövény lies in the valley of the Stream Szuha and the village is surrounded by oak forests. Its location and natural environment assure a fine rest for those who like silence and calm. Historical sources mention the village first in the XIVth century as a property of the Rátót clan’s families.

 
   
| Belépés | Copyright