Berente
   
 
  Településről
 
Képviselő-testület
Bizottságok
Testületi ülések
Nemzetiségi Önkormányzat(ok)
Rendeletek
Határozatok
Rendezési terv
Gazdálkodás (üvegzseb)
Önkormányzati dokumentumok
Polgármesteri intézkedések
Közbeszerzések
Statisztikai adatok
Hírek
Hirdetmények
Partnerségi egyeztetés
Választási információk
 
Ügyfélfogadás
Szervezeti egységek
Ügykörök
Telefonszámok
E-mail címek
Nyomtatványok
Szabályzatok
Pályázatok
 
Óvodák
Általános iskolák
Közintézmények
Szociális intézmények
Egyesületek és egyéb szervezetek
Egyéb intézmények
Sportklubok
 
Egészségügyi ellátások
Településről
Településfotók
Településtérkép
Cégkatalógus
További információk a településről
 

Magyar / Deutsch / English

Berente község a Sajó völgyének egy rövid oldalvölgyében két város között fekszik, de minden szempontból Kazincbarcika vonzáskörzetébe tartozik. A honfoglalás után a Bors nemzetség szálláshelye volt a környék. A legrégebbi írásos emlékek a dédesi vár tartozékaként 1322-ben említik először - a dédesi vár ellátására rendeltetett. Az Ákos nemzetség birtokaként Károly Róbert elkobozta, és Penthek-fia Ugrinusnak adományozta.. Később a Móré, a Rákóczi és a Szepessy családok is birtokolták. A Szepessy kastély, mely a XVII. században épülhetett, ma szociális otthonként üzemel. A község református temploma különálló fa harangtornyával az 1710-20-as években épült.
A török időkben sokat szenvedett a környék, és osztozott a közeli települések sorsában Berente is. Így volt ez a XIX - XX. század fordulóján is, amikor megindult a környék szénvagyonának nagyarányú bányászata. 1921-ben Kandó Kálmán Berentén létrehozta az Imperial petrolkémiai alapon működő szénlepárlót. A II. világháború után Berente területén műtrágyagyár és hőerőmű épült, de a település megőrizte falusias jellegét és földrajzi elkülönülését.
Ezzel megkezdődött a térségben a vegyipar fejlődése, s ma is működik a BorsodChem (BC) Rt. Közép-Kelet-Európa legnagyobb vegyipari üzeme.
A II. világháború után méginkább fellendült a szénkitermelés, a fejlesztések miatt Berente, Sajókazinc és Barcika területén 1947-ben létrehozták Kazincbarcikát. Berente 2000-ben vált ismét független településsé - hosszas viták után, amiben komoly szerepet játszott, hogy valójában a község területén található a BorsodChem Rt.

***

Die Gemeinde liegt im Tal des Flusses Sajó. Im 13. Jahrhundert erscheint in den geschichtlichen Quellen der Familienname Móré, den auch die Familien Rákóczi und Szepessy trugen. Das Schloss Szepessy, das im 17. Jahrhundert gebaut wurde, funktioniert heute als Altersheim.

***

Berente is situated in a short side valley of the Sajó. The village’s name appears in the XVIIth century in historical sources. It used to be the property of the Móré, Rákóczi and Szepessy families. The Szepessy castle, which was built in the XVIIth century, today operates as a social welfare home.

 
   
| Belépés | Copyright